U bevindt zich hier: Raku branders Branderset #2  
 RAKU BRANDERS
Branderset #1
Branderset #2

BRANDERSET #2
 

Branderset #2 is verkrijgbaar met 3 verschillende vermogens naar keuze van 25, 35 en 45 kW.

De branderset #2 is optioneel (meerkosten) te verkrijgen bij Raku oven type 260.
Dit verkort de stooktijd, maakt hogere temperaturen mogelijk wat b.v. een voordeel kan zijn bij kopermat technieken of maakt het makkelijker om te reduceren.



 
 

De verwisselbare gassproeier van deze brander maakt het mogelijk de brander aan te passen aan het formaat en type raku oven. De sproeiers kunt u eenvoudig zelf uitwisselen wat ook aanbevolen wordt te doen indien u met verschillende ovens stookt.
Een te groot brandervermogen t.o.v. de oven maakt het haast onmogelijk de temperatuur geleidelijk om te laten lopen. Maar ook om oxiderend te stoken waardoor glazuurresultaten tegen kunnen vallen.
Net als bij de overweging van het kiezen van een raku oven zeggen we ook hier dat de grootste (d.w.z. zwaarste capaciteit) niet altijd de beste keuze is.



 

Brander #2 6800 - 25 kW/0,6 Bar

Gasdruk  Brandervermogen  Gasverbruik 
Bar  kW  Kg/uur 
0,2  14  1,0 
0,4  20  1,5 
0,6   25   1,8 
0,8  29  2,1 



Brander #2 9700 - 35 kW/0,6 Bar

Gasdruk  Brandervermogen  Gasverbruik 
Bar  kW  Kg/uur 
0,2  21  1,5 
0,4  29  2,1 
0,6   36   2,5 
0,8  41  2,9 



Brander #2 13000 - 45 kW/0,6 Bar

Gasdruk  Brandervermogen  Gasverbruik 
Bar  kW  Kg/uur 
0,2  28  2,0 
0,4  39  2,8 
0,6   48   3,4 
0,8  56  4,0 



Omschrijving

Propaanbrander
De propaanbrander bestaat uit (1) messing aansluitstuk, (2) verwisselbare gassproeier, (3) reduceerklep, (4) gietijzeren venturiebuis.



 
 

(1) Messing aansluitstuk
Het messing aansluitsuk (SW 22) is voorzien 3/8" buitendraad voor aansluiting van de kogelkraan. Daarnaast is het aansluitstuk voorzien van schroefdraad waarover de regelklep dichtgedraaid kan worden.
De voorzijde waarop de venturiebuis geschroeft wordt biedt



 
 

(2) Verwisselbare gassproeier
Door de verwisselbare gassproeier (SW 10) kan het vermogen van de brander geoptimaliseerd worden naar de raku oven.
Er zijn drie verschillende sproeiers beschikbaar:

Type 6800 - 25 kW / 0,6 Bar.
Type 9700 - 35 kW / 0,6 Bar.
Type 13000 - 45 kW / 0,6 Bar.

De opening van de gasinspuiter dient schoon te blijven. Mocht de deze opening zich na verloop van tijd wat vervuilen of deels geblokkeerd raken door vuil dan zal dit de branderprestatie zeker negatief beïnvloeden. De gassproeier is echter eenvoudig los te schroeven en schoon te maken. Gebruik van gastape bij de montage is niet nodig.


 
 

(3 & 4) Reduceerklep & venturiebuis
De vorm van de venturiebuis zorg voor de aanzuiging van de verbrandingslucht zodra propaangas via de inspuiter in de buis geïnjecteerd word. De zuigende werking van de buis is ook duidelijk te horen.
Door de luchtaanzuigopening van de venturiebuis geleidelijk en meer of minder af te sluiten m.b.t. de reduceerklep kan de verhouding gas/lucht zodanig beïnvloed worden dat er in de oven een reductieve atmosfeer ontstaat.


 
 

Kogelkraan
Met behulp van de kogelkraan is de gastoevoer naar de brander af te sluiten.
-Staat de handel in het verlengde van de brander dan is de kraan open.
-Staat hij er haaks op, dan is de kraan dicht.
De kogelkraan heeft geen functie om de gashoeveelheid naar de brander te regelen door de kraan half open te zetten. Het regelen van de brander wordt uitsluitend met de drukregelaar gedaan. Tussen twee stookbeurten in volstaat het om de gastoevoer af te sluiten met de kogelkraan. De kraan van de gastank kan dan gewoon open blijven staan. Voor het ontkoppelen van de branderset dient de kraan van de gastank uiteraard altijd gesloten te worden.


 

Propaanslang
De propaanslang heeft een lengte van ca. 3 m. en is middels een wartelmoer (Steeksleutel Nr. 19). Ook hier is gebruikt gemaakt van linkse schroefdraad d.w.z. los en vast draaien gaat precies andersom als dat je gewendt bent.
Bij deze aansluiting wordt niet gebruik gemaakt van een afdichtingsring zoals bij de wartelmoer van de druk regelaar. Door het aandraaien van de wartelmoer wordt de slangpilaar tegen een pasrand in de drukregelaar getrokken. Ook hier geld, aandraaien met de hand en natrekken met de steeksleutel.
Kontroleer voordat je gaat stoken de conditie van de slang. Bij verkleuringen en barstjes in de slang deze vervangen. De slang is voorzien van een jaartal waarin deze gefabriceerd is. In het algemeen wordt het advies gegeven een slang ouder dan 2 jaar te vervangen.



 

Instelbare drukregelaar
Met de drukregelaar wordt de gasdruk zoals die heerst in de propaantank gereduceerd naar een bruikbare gasdruk voor de brander.
De druk die de drukregelaar afgeeft aan de brander is instelbaar en daarmee kunnen we het stoken van de oven kontroleren.
De drukregelaar wordt aangesloten aan de gastank middels een wartelmoer (Steeksleutel Nr. 30) die voorzien is van "linkse" Shell schroefdraadaansluiting. Kontroleer bij elke keer dat u de regelaar aansluit dat de afdichtingsring in de wartelmoer aanwezig is, ook wanneer de gaskraan op de gasfles voorzien is van een afdichtingsring.
De wartelmoer goed met de hand aangedraaien en daarna met de steeksleutel gedosseerd nagetrekken. Echter niet te overdreven; vast is vast.
De werkdruk van de brander #2 ligt tussen de 0 en 0,8 bar, met een maximum van 1,0 bar.
Het is aan te bevelen om de draaihandel waarmee de druk wordt ingesteld af en toe te smeren met een beetje b.v. siliconenspray om deze soepel te laten lopen.



 
Printerversie