U bevindt zich hier: Het Raku proces F. Inladen  
 HET RAKU PROCES
A. Om te beginnen
B. Glazuren
C. Opstellen oven
D. Over de brander
E. Ovenplaat & steunen
F. Inladen
G. Stoken van de oven
H. Uitladen
I. Temperatuurschok
J. Reductie

LADEN VAN DE OVEN
 

Bij het inladen van de oven moet je er opletten dat er voldoende afstand is tussen de werkstukken onderling en tussen de werkstukken en de isolatiewol. Voordat de glazuur gaat smelten hebben sommige glazuren een moment waarop de glazuurhuid opzwelt en zich verdikt. Het kan zijn dat er ontledingsgassen vrijkomen waardoor er een soort schuimlaag ontstaat.
De mate waarin dit optreed heeft vooral te maken met welke glazuur samenstelling (grondstoffen) je werkt en kan dus van glazuur tot glazuur verschillen. In ieder geval moet je voorkomen dat in dit stadium de werkstukken elkaar "kussen" of de isolatiewol raken omdat je deze plek later terugvindt op het werk.
Houd ook steeds in gedachten dat het inladen van de oven er vrij simpel uit kan zien als alles nog koud is en met je blote handen vast te pakken is. Maar diezelfde belading kan knap lastig zijn als je het met een tang moet uitladen terwijl de oven zojuist naar 1000 ° C is gestookt. Je moet dus ook voldoende ruimte in de oven houden om met de tang te werken en een goede positie te kunnen vinden om het werk op te pakken.

De onderkant van de werkstukken moeten voldoende vrij zijn van glazuur. Glazuurdruppels op de ovenplaat zijn niet of nauwelijks te verwijderen.
Wanneer je je werkstuk op een triangel zet, dan moet je trefzeker zijn met het oppakken van het werkstuk met de tang. Ben je er bij nader inzien toch niet zeker van dat je het werkstuk goed vast hebt dan is het erg lastig om het weer terug op de triangel te zetten. Om het uitladen te oefenen voordat je gaat stoken is in zo'n geval of wanneer je moeilijke of zware werkstukken hebt geen slecht idee.

Een groot werkstuk wordt bij voorkeur aan de kant van de branderpoort in de oven geplaatst. Op deze plek wordt de trek door de oven het minst beïnvloedt.

Er is nog een tweede reden om dit te doen.
Een raku oven wordt uitsluitend aan de onderzijde door de propaanvlam verwarmt. Dit in tegenstelling tot b.v. een elektrische oven die verwarmingsspiralen over de gehele ovenhoogte heeft. Bij een raku oven verschilt de temperatuur in de oven en is die bovenin de oven wat lager als onderin vlak bij de vlam. Dus de vraag wanneer een oven klaar is om uitgeladen te worden, hangt af van het hoogste werkstuk. Als dit werkstuk klaar is dan kun je ervan uitgaan dat (uitgaande van hetzelfde glazuurrecept) alle lagere werkstukken ook klaar zijn. Als je nu dit hoogste werkstuk aan de kant van de branderpoort zet dan zul je zien dat je tijden het stoken automatisch aan de tegenoverliggende kant (veiligheid) van de oven staat om dit werkstuk via de schoorsteenopening te kunnen inspecteren.


 
Printerversie